fbpx

WIM EN RELINDE

Op 2 december 2019 krijg ik van Relinde en Wim een mail met de vraag of ik nog plek heb om de geboorte van hun eerste kindje te fotograferen. Al vaker hebben Relinde en ik samen op een verloskamer gestaan, maar nu mag ik haar gaan fotograferen! We spreken af dat ik 20 december bij ze langs ga voor een gesprek.

 

Als ik op 20 december bij ze langs ga wordt ik hartelijk ontvangen. Hun hond Sam is heerlijk enthousiast. Hierna houden we contact en we spreken een datum af voor de zwangerschapsreportage.

 

De weken vliegen voorbij. Op een gegeven moment horen we over Corona, een nieuw virus wat zich heel snel kan verspreiden. Nederland gaat in een lockdown, we moeten allemaal 1,5 meter afstand van elkaar houden. In het ziekenhuis mag geen 3e begeleider meer mee en even maak ik mij druk of ik wel deze geboorte kan vastleggen. Relinde en Wim zijn vrij nuchter en geven aan dan thuis te willen bevallen.

De zwangerschapsreportage besluiten we op een wat meer afgelegen plek te fotograferen in plaats van op de Brunssumerheide. Wat was het leuk om elkaar weer te zien, we hebben mooie foto’s gemaakt.

 

Naarmate de uitgerekende datum nadert komen er steeds meer versoepelingen rondom Corona, gelukkig.

Op donderdag 14 mei laat Relinde weten dat ze voor extra controle naar het ziekenhuis moet, hoge bloeddruk. Later laat zij weten dat alles gelukkig oké was. Ook heeft ze het positieve nieuws dat er officieel weer een geboortefotograaf aanwezig mag zijn!

 

Deze kleine mup heeft alle tijd en heeft het veel te goed bij zijn mama. De datum voor de inleiding wordt gepland; op zaterdag 23 mei mogen ze zich melden om de inleiding te starten. En 24 mei wordt Relinde doorgeleid.

De dagen naderen en het lijkt erop dat dit eigenwijsje echt blijft zitten. Maar dan op zaterdag 23 mei krijg ik een berichtje van Relinde: “Hopelijk heb je vandaag niks op de planning staan.” Yes, het is begonnen, gelukkig toch geen inleiding. Om 10.05uur laat Relinde weten dat ze het bevalbad laten vollopen. Ze heeft dan 4 cm ontsluiting, over een uurtje komt de verloskundige weer terug.

Spannend…

 

Om 11.55uur besluit ik al langzaam te vertrekken, ik parkeer mijn auto in de straat en wacht nog even. Niet veel later krijg ik een berichtje van Wim “controle gedaan, 5 centimeter het vordert prima. Volgens Lincy en Relinde kun je langzaam deze kant op komen.” Ik pak mijn spullen en bel niet veel later aan. Wim kijkt een beetje verwonderd dat ik er al ben. Ik vertel hem dat ik stiekem al vertrokken was en al in de straat stond. Hij grapt nog dat hij dacht dat HelloFresh aan de deur stond.

Als ik binnenkom zit Relinde in het beval bad. De verloskundige Lincy (en tevens haar vriendin) zit aan tafel de papieren in te vullen. Als Relinde een wee opvangt zegt Lincy haar dat ze het heel goed doet. Wat een rust heerst er, Relinde vangt de steeds pittiger wordende weeën heel beheerst op.

Even later gaat de bel, dit keer is het HelloFresh fresh. En we moeten allemaal een beetje lachen. Wim pakt de spulletjes aan en ruimt deze in de koelkast.

 

De weeën worden steeds heftiger voor Relinde en in het bad weet ze zich even geen houding te vinden. De verloskundige stelt voor om even uit het bad te komen en naar het toilet te gaan zodat de blaas goed leeg is.

Rond 13.30uur is Relinde uit bad en naar het toilet geweest. Lincy vraagt of Relinde even op de skippybal wilt zitten. Ze probeert het maar al gauw wordt bij de eerste wee duidelijk dat dit voor Relinde geen prettige houding is om de weeën op te vangen. Ze gaat staan en leunt over het aanrecht. Ondanks dat de weeën heel zwaar worden blijft Relinde ontzettend rustig.

De verloskundige vraagt om Relinde te toucheren zodat ze weten of de ontsluiting gevorderd is. Helaas is de ontsluiting hetzelfde gebleven en Relinde geeft aan graag maar het ziekenhuis te willen zodat ze voor pijnstilling kan gaan. Wim pakt alle spullen bij elkaar en Relinde kleed zich aan, om 14.00uur vertrekken we naar het ziekenhuis.

 

Bij aankomst loopt Wim naar binnen om een rolstoel te halen. Relinde zit nog in de auto en ik zie aan haar dat ze het zwaar heeft. Ik wrijf even over haar arm en zeg “nu is niets meer prettig hè?!” Ze vertelt dat nu inderdaad niets meer fijn is en ze graag uit de auto wilt.

Wim komt terug en vertelt dat ze binnen aan het kijken zijn voor een rolstoel, hij pakt alvast de spullen en we lopen naar binnen. Bij binnenkomst blijkt er helaas geen rolstoel meer te zijn en Relinde geeft aan wel gewoon te lopen “het is maar een stukje”. Stoer!

 

Relinde wordt hartelijk ontvangen op de afdeling. Er wordt een ctg gemaakt om te kijken hoe de baby het doet en Relinde wordt nog eens getoucheerd, 6 centimeter. Ze wordt aangemeld voor een epidurale op de O.K.

Wim, Lincy en ik blijven achter op de kamer. En niet veel later om 15.55uur komt Relinde al terug met een enorme lach op haar gezicht. Het voelt als een opluchting vertelt ze.

 

De verloskundige toucheert en breekt de vliezen om 16.50uur. Hopelijk kan ze door de ruggenprik even ontspannen en bijkomen van de pittige weeën.

Om 19.00uur heeft Relinde 7 centimeter ontsluiting. Ik besluit ze even alleen te laten zodat ze kunnen rusten.

 

Om 21.00uur heeft Relinde 8 centimeter ontsluiting en de pijn wordt weer erger. De anesthesist wordt gebeld en er wordt overlegd. Hij komt naar de afdeling en ziet dat de ruggenprik niet meer goed zit. Hij besluit de epidurale opnieuw te plaatsen op de kamer. Super fijn want zo hoeft Relinde niet opnieuw naar de O.K. Om 22.00uur is de anesthesist klaar, wat deed hij het fijn!

Om 23.00uur is er bijna volledige ontsluiting, nog maar een klein randje. Relinde gaat op haar linker zij liggen en we wachten geduldig af. Rond 01.00uur geeft Relinde aan een druk te voelen. Maar deze druk voelt niet prettig. De verloskundige vertelt  dat ze tegen die druk in mag duwen. Relinde vraagt of we even allemaal van de kamer af willen gaan zodat ze de rust heeft om dit te proberen. Samen met Lincy wacht ik in de kamer naast ze.

 

Rond 02.30uur komt de verpleegkundige naar ons toe en vertelt dat we rekening moeten houden met het scenario keizersnede. Iets later wordt ik op de kamer van Relinde en Wim gevraagd om de laatste poging tot persen vast te leggen. De gynaecoloog voelt mee en geeft aan dat er niets verandert en dat een keizersnede de beste optie voor haar lijkt. Relinde vindt het helemaal prima, ze is er klaar mee nu.

Relinde gaat eerst naar de O.K en Wim en ik wachten braaf bij de verpleegkundige tot we naar binnen mogen. Bij binnenkomst wordt al snel duidelijk dat Relinde zich niet lekker voelt en het zwaar heeft. Ze krijgt extra zuurstof en Wim gaat naast haar zitten.

 

Na ontzettend veel geduld wordt Om 03.26uur kleine Juul geboren! Wat een knap mannetje! Hij heeft zijn oogjes open en kijkt in het rond. De kinderarts kijkt hem na, alles is helemaal oké met Juul. Relinde voelt zich niet lekker en geeft aan dat Wim de kleine vasthoudt. Wim gaat naast Relinde zitten en krijgt Juul voor het eerst in zijn handen. Wat is hij trots! De verpleegkundige geeft aan dat Wim de kleine ook even tegen Relinde aan mag leggen. Voor even vindt Relinde dit prima maar dan geeft ze aan dat het niet meer gaat.

De verpleegkundige haalt de weegschaal want we zijn allemaal wel nieuwsgierig naar zijn gewichtje. Juul vindt alles prima, maar als hij op de weegschaal wordt gelegd trekt hij een enorme pruillip! Met zijn 3550 gram komt hij helemaal goed door de keuring!

 

Juul wordt weer lekker warm aangekleed en de verpleegkundige vraagt of Wim hem weer wilt vasthouden of dat Juul even onder de warmtelamp mag blijven liggen. Wim geeft aan om hem even lekker warm te laten liggen. Hij bewondert de kleine nog eens goed en vertelt dan dat hij het vreselijk vindt om Relinde zo te zien. Hij loopt naar haar toe en houdt even een hand op haar hoofd.

Naarmate de wond van Relinde gedicht wordt, hoe beter ze zich voelt. Als het O.K team klaar is wordt Relinde in een bed verplaats en naar de recovery gereden. Daar krijgt ze Juul voor het eerst in haar armen, met een brede lach. Ze voelt zich gelukkig een stuk beter en lacht weer.

 

Vol trots bellen ze de ouders van Relinde en de moeder van Wim. Ze kunnen niet wachten om Juul te komen bewonderen, maar ze moeten nog eventjes geduld hebben.

De laatste controles worden uitgevoerd bij Relinde en hierna mogen ze terug naar de afdeling.

 

Op de afdeling mag Juul voor de eerste keer aan de borst drinken. Wat doet hij dat knap!

Wat is het heerlijk om Relinde, Wim en Juul zo samen te zien. Juul wordt aangekleed en Wim houdt hem hierna vast. Relinde wilt haar eigen jurkje weer aan in plaats van het O.K pakje. Juul wordt in het bedje gelegd zodat Wim kan helpen.

 

Hierna is het voor mij tijd om te gaan. Lieverds, wat was dit een intense maar prachtige bevalling. Wat vond ik het een eer dat ik erbij mocht zijn en dit voor jullie mocht vastleggen. Geniet, prachtig gezinnetje!

error: Content is protected !!